Μενού
Τυχαία Επιλογή Προϊόντος
Επιχειρηματίες 4U


Εάν δεν έχετε καταχωρήσει την επιχείρηση σας ακόμα...



Δωρεάν Καταχώρηση Επιχείρησης Καταχώρηση Επιχείρησης Καταχώρηση e-Commerce

» σχόλια ήδη καταχωρημένων επιχειρηματιών

Τηλ. Επικοινωνίας:
- 210 2222642
- 210 2222619
FAX:
- 210 2222688
email:
- [email protected]

Είσοδος Μέλους
κωδικός:

» Εγγραφή
» Υπενθύμηση

Η εξοχική κατοικία μπορεί να φέρει στην Ελλάδα 150 δισ.ευρώ! - Της Στεφανίας Σούκη

Πανελλαδικό εμπορικό κέντρο προσφορών, βρείτε προϊόντα και υπηρεσίες σε έκπτωση ή σε προσφορα, απο επιχειρήσεις που σας ενδιαφέρουν

Ηλεκτρονικό Περιοδικό Τουρισμός

Ξενοδοχεία » Aegialis Hotel & Spa

Ν. Κυκλάδων » Αμοργός, Αιγιάλη, Αμοργός

Το Aegialis Hotel βρίσκεται στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, Αμοργός και σας παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες για μια άνετη και ξεκούραστη διαμονή.

Η εξοχική κατοικία μπορεί να φέρει στην Ελλάδα 150 δισ.ευρώ! - Της Στεφανίας Σούκη

Μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα εκατομμύριο εξοχικά και να βάλει στα ταμεία περί τα  150 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% του ΑΕΠ, τονίστηκε σε πρόσφατη ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στην παραθεριστική κατοικία ποντάρει τώρα η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, με την κρίση ως προς τη ζήτηση να γίνεται πλέον  περισσότερο εμφανής από ποτέ και τους κατασκευαστές να μειώνουν αισθητά τις ?αντιστάσεις τους, προκειμένου να πουλήσουν το αδιάθετο απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών, που υπολογίζεται ότι φθάνει τα 400.000 σπίτια.

 Ενδεικτικό, μάλιστα, του πόσο «πιστεύει» πλέον η αγορά στη β’ κατοικία είναι και η άποψη που εκφράσθηκε σε πρόσφατη ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, στην οποία το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα εκατομμύριο εξοχικά και να βάλει στα ταμεία περί τα  150 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% του ΑΕΠ! 

Ποιοι είναι οι εν δυνάμει επενδυτές; Στη Βόρεια Ελλάδα, υψηλή επισκεψιμότητα παρατηρείται από Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες, ενώ ιδιαίτερα ανερχόμενη δύναμη είναι οι Ρώσοι. Στην Κρήτη οι τρεις παραπάνω κατηγορίες είναι οι βασικοί «πελάτες», ενώ υπάρχουν και οι Σκανδιναβοί. Ανάλογη είναι η εικόνα στη Ρόδο, αλλά και στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή της Αττικής.

Η έρευνα της Deloitte

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, οι περιοχές όπου υπάρχουν εν εξελίξει ή σχεδιάζονται μεγάλα τουριστικά projects και θα αποτελέσουν τα «καυτά» χαρτιά της αγοράς εξοχικής κατοικίας τα επόμενα χρόνια, είναι:

Κρήτη: Εντυπωσιάζει η περιοχή της Σητείας και του Λασιθίου, ενώ η κίνηση φαίνεται να «κατεβαίνει» προς την Ιεράπετρα και το Λιβυκό πέλαγος. Οι παραλίες εκεί είναι «παρθένες» και η ζήτηση ανεβαίνει σταδιακά. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα αντικαταστήσει αυτό του Ηρακλείου εκτιμάται ότι θα φέρει πολύ περισσότερους από τους 5,6 εκατ. τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί.
Χαλκιδική: Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι θα αλλάξουν τα δεδομένα. Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υπάρχουν, όμως, φήμες αναφέρουν ότι αγοράζονται μεγάλες εκτάσεις γης για να κτίσουν project τύπου condo hotels, δηλαδή ξενοδοχειακές μονάδες μαζί με παραθεριστικές κατοικίες κι άλλες υποστηρικτικές μονάδες.
Μαγνησία, Πιερία:  Η περιοχή της Μαγνησίας και η παραλία της Πιερίας αποτελούν την «κρυφή» ελπίδα για μεγάλη ανάπτυξη στην παραθεριστική κατοικία. Εκτός από τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ήδη πάρει θέση (όπως π.χ. ο επενδυτικός οίκος Dolphin Capital), πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι «μαζεύουν» οικόπεδα στον Πλαταμώνα και στις παραλίες του Βόλου.
Πελοπόννησος: Η κατασκευή των τεσσάρων παραθεριστικών «χωριών» από τον εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλο είναι μόνο η αρχή. Αν και η περιοχή επλήγη από τις πυρκαγιές, φαίνεται ότι σε Καλαμάτα και δυτική Πελοπόννησο θα κτιστούν δεκάδες παραθεριστικά συγκροτήματα.
Ανερχόμενη δύναμη στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας είναι, επίσης, η Δυτική Ελλάδα, από την περιοχή του Αστακού και μέχρι την Ηγουμενίτσα. Η προοπτική κατασκευής της Ιόνιας οδού έχει φέρει τα πάνω κάτω στα δυτικά παράλια και τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για παραθεριστικά.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του κλάδου ακίνητης περιουσίας του ομίλου εταιρειών Πάπιστας κ.Βασίλη Βλασερό, «αναμένεται η ανάπτυξη μεγάλων ολοκληρωμένων τουριστικών αναπτύξεων (συνδυασμός θερέτρου με εξοχικές κατοικίες) που θα γίνουν με συνεργασία του κλάδου real estate με τα ξενοδοχεία.

Στην Ελλάδα το 2007 υπήρχαν 179 ξενοδοχεία 5 αστέρων με 64.913 κλίνες, ενώ το 2005 ήταν 155 5άστερα με 56.888 κλίνες και το 2002 μόλις 92 με 39.337 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ραγδαία αύξηση των καλών ξενοδοχειακών μονάδων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ.Βλασερό, τα θετικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι οι θετικές προοπτικές για ισχυρή ζήτηση στο μέλλον κυρίως από το εξωτερικό. Τα αρνητικά είναι το ασαφές νομοθετικό και θεσμικό περιβάλλον, ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι ανοδικές.

Η Ελλάδα είναι στην 24η θέση μεταξύ 124 χωρών στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του κλάδου, 9η στην αξιολόγηση του brand, 31η στην ποιότητα ζωής μεταξύ 194 χωρών και 23η μεταξύ 195 χωρών στον δείκτη ελκυστικότητας απόκτησης εξοχικής κατοικίας, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο».

Πωλητές εμπειριών

Γερμανοί, Βρετανοί, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί και εσχάτως οι Ρώσοι είναι οι καλύτεροι... πελάτες της Ελλάδας και αναζητούν σπίτια ή οικόπεδα προσφέροντας από 100.000 ευρώ και πάνω, χωρίς βεβαίως να λείπουν και οι προτάσεις για αγορές αξίας 300.000 ευρώ και περισσότερα.

Οι εξελίξεις στο παραθεριστικό προϊόν είναι ραγδαίες. «Οι πωλητές σπιτιών φεύγουν και έρχονται οι... πωλητές εμπειριών. Οι μεσίτες, όπως τους γνωρίσαμε χάνονται και έρχονται οι δημιουργοί ιστοριών, ενώ ο κατασκευαστής μετατρέπεται σε δημιουργό προορισμών, φτιάχνει διαφορετικό concept σπιτιών και είναι και ο ίδιος property manager. Όλα αυτά πρέπει να προϋπάρχουν ώστε να έλκουν τον καταναλωτή που ζητά σήμερα την έννοια της... ονειρεμένης κοινωνίας», επισημαίνει.

Ποιες είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος στον τουριστικό τομέα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη;

«Για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών: σύμφωνα με μελέτη της Cap Gemini & Merill Lynch (Worldwide Wealth Report 2006) η «καθαρή θέση», δηλαδή το διαθέσιμο καθαρό ιδιωτικό εισόδημα των λεγόμενων High Net Worth Individuals (HNWI) σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι το 2010 θα ανέλθει σε 30,3 τρισ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Παχυγιάννης, από την εταιρεία Aristo Developers.

Από αυτά, ένα 16% επενδύεται στο real estate από το οποίο, το 15% επενδύεται στη λεγόμενη τουριστική ή παραθεριστική ή εξοχική ή δεύτερη κατοικία (vacation, holiday, leisure, second homes), μια αγορά δηλαδή που θα πλησιάζει τα 728 δισ. ευρώ, ή 3,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας [2007: 209 δισ. ευρώ] μόνο για τουριστική ή παραθεριστική κατοικία!

Εφικτός ο στόχος για προσέλκυση 7,3 δισ. ευρώ ετησίως.

«Το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα αυτά πρόκειται να επενδυθούν σε ορισμένες χώρες και καλό είναι να συμμετέχουμε και εμείς ως χώρα στη διανομή αυτού του ποσού, παρέχοντας βέβαια, και αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες. Ακόμα και αν στοχεύσουμε στο 1% αυτής της αγοράς κατ’ έτος ? ένας στόχος απόλυτα εφικτός ? το ποσό των περίπου 7,3 δισ. ευρώ που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα συνεισφέρει 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας μας!

Από την άλλη μεριά όμως, διαβάζουμε για τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, για το μεγάλο στοκ σε απούλητες κατοικίες, για τις δυσκολίες να εξηγήσουμε στους ξένους πως είναι «λογικό» να αγοράζουν σπίτι που, ενώ στα συμβόλαια είναι 200 μ2, στην πραγματικότητα «μεγάλωσε» στα 400 ή 500 μ2, και ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν γιατί ? έτσι γίνεται στην Ελλάδα!

Στις αρχές του χρόνου, ανακοινώθηκε ότι επιτέλους «έσπασε» το φράγμα των 17 εκατομμυρίων αφίξεων τουριστών στη χώρα μας. Ωστόσο, παρόλο το ρεκόρ αφίξεων, το τουριστικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις κατά 1 με 1,5%!

Τι διαπιστώνουμε λοιπόν από τα παραπάνω στοιχεία; Η χώρα μας πράγματι προσελκύει περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι, όμως, ξοδεύουν λιγότερα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι, ή έρχονται οι φτωχότεροι, ή αυτοί που έρχονται τα ξοδεύουν αλλού, ή ότι αυτό που παρέχουμε δεν είναι αρκετά ελκυστικό ώστε να προσελκύσει τον υψηλότερου επιπέδου τουρισμό».

Τουριστικό προϊόν υψηλής αξίας

Σύμφωνα με τον κ. Παχυγιάννη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το τουριστικό προϊόν που θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στον τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το τουριστικό εισόδημα και να πετύχουμε την ανάπτυξη που επιδιώκουμε. Αυτό απαιτεί σωστό προγραμματισμό, κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και σωστή εκτέλεση.

Και σε αυτό, τα παραδείγματα των άλλων τουριστικών περιοχών θα πρέπει να μας καθοδηγήσουν, για να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν εκείνοι, και να σχεδιάσουμε ένα προϊόν, που ενσωματώνει όλα τα θετικά της ανάπτυξης και αποφεύγει τις δυσάρεστες συνέπειες ενός στρεβλού μοντέλου.

Ποια είναι τα συστατικά αυτού του τουριστικού προϊόντος;

«Θα αναφέρω τα time-sharing, fractionals, BTUL’s (buy-to-use-and-let), PRC’s (private residence clubs), condos, boutique & lifestyle κ.ο.κ., που ακούμε συνέχεια πλέον, και συνειδητοποιούμε ότι, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παραδοσιακού ξενοδοχείου, όπως το ξέραμε, και του κλασσικού εξοχικού ολοένα και εξαφανίζεται.

Επίσης, γίνεται λόγος για mixed-use resorts (θέρετρα μεικτής χρήσης), με ειδικές τουριστικές υποδομές (γκολφ, μαρίνες, spa), για θεματικό τουρισμό (συνεδριακό τουρισμό, αγροτουρισμό, ιατρικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό κοκ.)

Υπάρχει πλέον, στην παγκόσμια αγορά, μια πλειάδα από «συνδυαστικά» προϊόντα που προφανώς και έρχονται για να καλύψουν απαιτήσεις της αγοράς. Οι χρήστες, είτε πελάτες του ξενοδοχείου είναι, είτε αγοραστές κατοικιών, ή οτιδήποτε άλλο «ενδιάμεσο», σε κάθε περίπτωση είναι πιο απαιτητικοί, αναζητούν εξειδικευμένες μορφές προϊόντων, υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του καθενός, και προπάντων ποιότητα και υψηλές προδιαγραφές, σε όλα τα επίπεδα.»



Περιεχόμενα περιοδικού:




Τελευταίες εισαγωγές άρθρων:
» Απόψεις
Η εξοχική κατοικία μπορεί να φέρει στην Ελλάδα 150 δισ.ευρώ! - Της Στεφανίας Σούκη
» Απόψεις
Σκληρός ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων - Της Τόνιας Τσακίρη
» Απόψεις
Απ΄την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω; Του Κωνσταντίνου Λάμπρου
» Απόψεις
Κάθε πέρσι και καλύτερα...Της Τζίνας Αγγούρη
Ηλεκτρονικό Περιοδικό Τουρισμός, Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού » Χιονοδρομικά Κέντρα
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

1 2 3 4 5
Περισσότερες νέες καταχωρήσεις Προϊόντων
Προτεινόμενες Επιχειρήσεις

Ασφάλειες
Δράκου Αμαλία - Ασφάλειες Και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες

Ιατρική Κάλυψη
Med4uCare

Περισσότερες προτεινόμενες Επιχειρήσεις