Μενού
Τυχαία Επιλογή Προϊόντος
Επιχειρηματίες 4U


Εάν δεν έχετε καταχωρήσει την επιχείρηση σας ακόμα...Δωρεάν Καταχώρηση Επιχείρησης Καταχώρηση Επιχείρησης Καταχώρηση e-Commerce

» σχόλια ήδη καταχωρημένων επιχειρηματιών

Τηλ. Επικοινωνίας:
- 210 2222642
- 210 2222619
FAX:
- 210 2222688
email:
- [email protected]

Είσοδος Μέλους
κωδικός:

» Εγγραφή
» Υπενθύμηση

Πάσχα στα Μετέωρα - από Τζένη

Πανελλαδικό εμπορικό κέντρο προσφορών, βρείτε προϊόντα και υπηρεσίες σε έκπτωση ή σε προσφορα, απο επιχειρήσεις που σας ενδιαφέρουν

Ηλεκτρονικό Περιοδικό Τουρισμός

Ξενοδοχεία » HOTEL CYCLADES

Ν. Κυκλάδων » Σαντορίνη, ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια απο το κέντρο των Φηρών σε ένα ήσυχο σημείο της Σαντορίνης με παραδοσιακό οικισμό. Απέχει μόλις 2 χλμ. από την παραλία.

Πάσχα στα Μετέωρα - από Τζένη

Κατάνυξη, ακόμη κι αν δεν είστε ιδιαίτερα φανατικοί χριστιανοί και δεν πιστεύεται σε μοναχούς που τούς τοποθέτησε το χέρι του θεού στον ιερό βράχο των μετεώρων και αυτά για σας δεν είναι τίποτα άλλο από μυθοπλασίες δεν είναι δυνατόν να σταθείτε μπροστά στα μετέωρα και το δέος που προκαλούν να μην σας κάνει να αισθανθείτε εξαιρετικά μικρός, στο θέαμα των γιγάντιων αυτών πέτρινων όγκων. Πάσχα στα Μετέωρα, μια εμπειρία μοναδική σχεδόν μυστικιστική, εντελώς έξω από τα συνηθισμένα της πόλης από το μικροαστικό, κοσμικό Πάσχα διαφημισμένων λαμπάδων και της μαγειρίτσας. Εδώ, το Πάσχα ξαναβρίσκει το χαμένο του νόημα και ταυτότητα: το Θείο πάθος, n αναγέννηση της ζωής φοράνε τα γιορτινά τους ανοιξιάτικα και ξαναζωντανεύουν σε ένα αέναο κύκλο αντάμα σε ένα εξωπραγματικό όσο και επιβλητικό σκηνικό. Ο θεός δεν θα μπορούσε να είχε διαλέξει καλύτερο  μέρος για τους μοναχούς. Στα Μετέωρα, θες δεν θες, αισθάνεσαι μικρός κι ασήμαντος αλλά τόσο κοντά στο Θεό.
Μόλις ξεπεράσετε το δέος που προκαλούν αυτοί οι τεράστιοι πέτρινοι όγκοι σε όποιον τους αντικρίζει για πρώτη φορά, αρχίστε την περιήγηση. Αφού αφήσετε το γραφικό Καστράκι, που ναι σπαρμένο στους πρόποδες των Μετεώρων και αρχίστε την ανάβαση. Παλαιότερα οι καλόγεροι ανεβοκατέβαιναν με ανεμόσκαλες και καλάθια αλλά η εποχή αυτή έχει  περάσει ανεπιστρεπτί, σήμερα μπορείτε να ανεβείτε στα Μετέωρα με τα πόδια (αν έχετε την κατάλληλη φυσική κατάσταση καθώς είναι μια αρκετά επίπονη διαδρομή προς τα πάνω) αλλά και με αυτοκίνητο.

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ
Περί τα τέλη του 11ου και τις αρχές του 12ου αιώνα συγκροτείται η πρώτη υποτυπώδης μικρή ασκητική πολιτεία, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών με λατρευτικό κέντρο τον ναό της Θεοτόκου το "Κυριακό" της Σκήτης. Κατά το 1340 ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκροτεί το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στον μεγαλύτερο βράχο του πέτρινου δάσους, τον Μέγα Πλατύλιθο ή Μεγάλο Μετέωρο. Ανεβείτε τη λαξεμένη στο Βράχο σκάλα και θαυμάστε την αγιορείτικη αρχιτεκτονική του καθολικού και τις υπέροχες αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1483. Ο επισκέπτης της Μονής μπορεί να χαρεί: τον Πύργο (1520) όπου δεσπόζει ο Εξώστης με το δίχτυ, το Κελάρι (σημερινό Μουσείο λαογραφίας με παλαιά σκεύη και εργαλεία), το Οστεοφυλάκιο, τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1388),  με  τοιχογραφίες εξαιρετικής βυζαντινής τέχνης του 1483 στο ιερό (μακεδονική σχολή) και του 1552 στον κυρίως ναό και τον νάρθηκα (κρητικής τεχνοτροπίας που ανήκουν στον μαθητή του Θεοφάνη του Κρητός, Τζώρτζη), Στην Μονή φυλάσσονται χειρόγραφοι κώδικες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλλια και άλλα έγγραφα, πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα, σπάνια παλαίτυπα (15ου-19ου αι.) φορητές μεταβυζαντινές εικόνες (14ου και 15ου αι.) παλαιά περίτεχνα χειροτεχνήματα ξυλόγλυπτα, χρυσοκέντητα, αργυρά κ.λ.π.

ΒΑΡΛΑΑΜ
Εντυπωσιακό μοναστήρι, απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Υπάρχει κι εδώ αξιόλογη συλλογή εικόνων και χειρογράφων, αλλά ο κυριότερος πόλος έλξης είναι οι αγιογραφίες. κάποιες του Φράγκου Καπελάνου, σπουδαίου αγιογράφου της Κρητικής Σχολής, ενώ την τοιχογραφία του "Αδάμ στον Παράδεισο" έχει φιλοτεχνήσει ο Θεοφάνης ο Κρης. Κατά την παράδοση πρωτοκατοικήθηκε από τον ασκητή-αναχωρητή Βαρλαάμ τον 14ο αι. Ιδρύθηκε το 1517/18 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί οι αυτάδελφοι όσιοι Θεοφάνης  και Νεκτάριος οι Αψαράδες, που κατάγονταν από τα Γιάννενα.
Το μεγαλόπρεπο αγιορείτικου τύπου καθολικό της μονής, αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, κτίστηκε το 1542. Ο κυρίως ναός τοιχογραφήθηκε το 1548 από τον Θηβαίο ζωγράφο Φράγκο Κατελάνο. Ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε το 1566 από τους αυταδέλφους Θηβαίους ζωγράφους Γεώργιο και Φράγκο Κονταρή. Το παρεκκλήσιο των Τριών Ιεραρχών, μονόκλιτο δρομικό ναΐδιο, κτίστηκε το 1627 και τοιχογραφήθηκε το 1637 με τοιχογραφίες που αποτελούν χαρακτηριστικό ζωγραφικό σύνολο μεταβυζαντινής αγιογραφίας, του πρώτου μισού του 17ου αιώνα.

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Σκαρφαλωμένος ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα, στο νοτιοανατολικό άκρο των Μετεώρων. Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη, μέσω μιας μικρής γέφυρας. Η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι καταπληκτική. Η απαρχή της μοναστικής ζωής στον αγιοστεφανίτικο βράχο ανάγεται στο 1192 (επιγραφή Ιερεμία). Ως επίσημοι κτήτορες της Μονής τιμώνται οι Όσιοι Αντώνιος (πρώτο μισό 15ου αι.) και Φιλόθεος (μέσα του 16ου αι.)
Στη μονή υπάρχει επίσης ο μικρός κατανυκτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, που είναι μία μονόκλιτη βασιλική. Η Τίμια Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, που φυλάσσεται ακόμα στον Ναό του, και για τους πιστούς ακόμα θαυματουργεί. Η επιβλητική Τράπεζα σήμερα έχει μετατραπεί σ' ένα πρότυπο σύγχρονο Μουσείο με εκθέματα τα αξιολογότατα κειμήλια της Μονής (χειρόγραφα, μεταβυζαντινές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια ,υφαντά, ξυλόγλυπτα, περίτεχνα έργα αργυροχοΐας κ.ά.)

POΥΣANOΥ
Παρά τη θέση του, στην κορφή ενός απότομου και κατακόρυφου Βράχου, είναι εύκολα προσπελάσιμο με σκάλες. Γαντζωμένο πεισματικά στο στενό πλάτωμα της κορυφής, αναστηλώθηκε το 1980 και από τότε λειτουργεί κανονικά σαν γυναικείο μοναστήρι. Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτίστηκε εκ θεμελίων στη σημερινή του μορφή επί ερειπωμένου από τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη παλαιού καθολικού της μονής, περί το 1530 και είναι αγιορείτικου τύπου. Η αγιογράφησή του (1560) είναι από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής εποχής. Αν και ο ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια τιμάται και πανηγυρίζετε η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), της οποίας υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΑΣ
 Σκαρφαλωμένο στο μικρό Βράχο, αυτό το μοναστήρι είναι πραγματικά μετέωρο. Με τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από το μεγάλο αγιογράφο  Θεοφάνη και τριγυρισμένο από τα ερειπωμένα μοναστήρια του προδρόμου, της Αγίας Μονής, του Παντοκράτορος και της Παναγίας Δούπιανης, είναι το πρώτο που συναντά κανείς ανεβαίνοντας από το Καστράκι. Δεν έχει μοναχούς αλλά το λειτουργεί ένας παπάς.

AΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Το πιο δυσπρόσιτο από τα μοναστήρια των Μετεώρων (προσεγγίζεται ύστερα από δύσκολη πεζοπορία και 140 σκαλιά), αξίζει τον κόπο για τη μοναδική του θέα. Η Καλαμπάκα, ο Πηνειός, η Πίνδος και ο Κόζιακας, καθώς και τα γύρω μοναστήρια τα έχετε κυριολεκτικά στο πιάτο. Ο σημερινός κυρίως ναός ανεγέρθηκε περί το 1476 και είναι μικρός σταυροειδής δικιόνιος ναός με κεντρικό τρούλο στη στέγη του. Η σημερινή τοιχογράφηση του ναού (1741), έργο των αυταδέλφων ζωγράφων ιερέα Αντωνίου και Νικολάου.
Το παρεκκλήσιο του Τίμιου Προδρόμου-μικρός κυκλικός ναός με θόλο, λαξευμένος στο βράχο, καταγεγραμμένος με αξιόλογες τοιχογραφίες κτίστηκε και αγιογραφήθηκε  το 1862. Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής συμπληρώνεται από την Τράπεζα, τα κελιά, αίθουσες υποδοχής, δεξαμενές και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Μονής, που διαθέτει πλούσια συλλογή παλαιότατων υφαντών, σκευών, εργαλείων και αντικειμένων λαϊκής τέχνης.
Τελετουργικό μέσα σε κλίμα βυζαντινής κατάνυξης, με την απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι αγιογραφίες, οι Ψαλμοί και το θυμίαμα, οι λειτουργίες της Μεγάλης ΕΒδομάδας και της Ανάστασης, στα μοναστήρια των Μετεώρων, θα σας υποβάλουν. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, η λειτουργία διαρκεί από τις 7.00 ως τις 9.30, ενώ το βράδυ της Ανάστασης αρχίζει αργότερα, γύρω στις 9.00. Μετά το "Χριστός Ανέστη" ακολουθεί, για μιάμιση περίπου ώρα, η χαρμόσυνη ακολουθία της Ανάστασης, αλλά στις 12 και κάτι, οι πόρτες θα ανοίξουν για να φύγουν όσοι θέλουν. Οι πρωινές λειτουργίες γίνονται κανονικά, μια και το αγιορείτικο τελετουργικό δεν ακολουθείται πλέον στα Μετέωρα. Οι μοναχοί και οι μοναχές υποβάλλοντα σε αυστηρή νηστεία, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή δεν πίνουν ούτε νερό. Οι Επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά, χωρίς το συνηθισμένο κουβούκλιο.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το παρεκκλήσι του Τιμίου προδρόμου, λαξεμένο στο Βράχο, με καταπληκτικές αγιογραφίες του 170υ αιώνα. Στα Μετέωρα θα φτάσετε με αυτοκίνητο, η Καλαμπάκα απέχει 330 χλμ. από την Αθήνα, 215 από τη Θεσσαλονίκη, 60 από τη Λάρισα και 22 από τα Τρίκαλα. Για να ανέβετε στα μοναστήρια, υπάρχουν καλοί δρόμοι και αρκετά πάρκινγκ.

 


 Περιεχόμενα περιοδικού:
Τελευταίες εισαγωγές άρθρων:
» Απόψεις
Η εξοχική κατοικία μπορεί να φέρει στην Ελλάδα 150 δισ.ευρώ! - Της Στεφανίας Σούκη
» Απόψεις
Σκληρός ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων - Της Τόνιας Τσακίρη
» Απόψεις
Απ΄την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω; Του Κωνσταντίνου Λάμπρου
» Απόψεις
Κάθε πέρσι και καλύτερα...Της Τζίνας Αγγούρη
Ηλεκτρονικό Περιοδικό Τουρισμός, Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού » Χιονοδρομικά Κέντρα
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Τιμη προσφοράς:
130,00 €
Ορθοπεδικό Στρώμα ΑCTIVE 140x200 20 εκ.ύψος
211 800 9459
Τιμη προσφοράς:
130,00 €
Ορθοπεδικό Στρώμα ΑCTIVE 140x190 20 εκ.ύψος
211 800 9459
Τιμη προσφοράς:
100,00 €
Ορθοπεδικό Στρώμα ΑCTIVE 110x200 20 εκ.ύψος
211 800 9459
1 2 3 4 5
Περισσότερες νέες καταχωρήσεις Προϊόντων
Προτεινόμενες Επιχειρήσεις

Ασφάλειες
Δράκου Αμαλία - Ασφάλειες Και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες

Ιατρική Κάλυψη
Med4uCare

Περισσότερες προτεινόμενες Επιχειρήσεις